Farmors tunnbröd från Utanskog


Ulf Wallinder,

ledamot av Tunnbrödsakademin:

I min hemby Utanskog i Västernorrland bakade folk riktigt gott tunnbröd, och min farmors var nog allra godast.

Här är hennes recept:


Ingredienser

7 liter mjölk (helst från bonden)
1 liter filmjölk
3 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
1 kg kornmjöl
30 g salt
15 g hjorthornsalt
50 g jäst


Gör så här

Jäs degen i ca 2 timmar. Använd rikligt med rågmjöl på bakbordet.

Gör ett lagomt antal runda degämnen på ca 150 g styck. Kavla ut ämnet tunt – så tunt att du nästan kan läsa tidningen igenom det. Nagga och sopa båda sidorna.

Grädda i valfri stenugn, elvärmd eller vedeldad, i ca 15 sek. Temperaturen bör vara hög, 450-500 grader.

Dela receptet med någon


Mjukt tunnbröd