Tuttul från Rättvik


Susanne Säbb Danielsson,

ledamot av Tunnbrödsakademin:

Här kommer ett recept på Tuttul som ligger till grund för en av våra produkter på Rättviks tunnbrödsbageri. Detta recept återupplivades i slutet på 1970-talet när vi i Rättvik arrangerade något som vi kallade ”Lidudagen” dvs dagen då fäbojäntorna buffrade med korna till fäboden inför sommaren. I flera års tid arrangerade vi denna
vandring genom samhället till en ”turistfäbod” på campingen. Där mjölkades det och smör kärnades och bröd bakades. Detta recept delades ut till besökarna.

Ingredienser

3 liter mjölk
1/2 kg margarin
3 dl socker
3 dl sirap
2 paket jäst
2 tsk salt
1 liten burk brödkryddor
2 kg vetemjöl + 2 kg vid utbakning
2 kg rågmjöl
5 liter potatis, kokas, skalas och pressas


Gör så här

Blanda degen med alla ingredienser utom potatisen och låt jäsa i 1,5 timme. Knåda in den pressade potatisen strax före utbakning.

Kavla tunt och nagga.

Brödet gräddas i vedeldad ugn i bagarstugan, ca 30 sekunder på varje sida.

Dela receptet med någon


Hårt tunnbröd