Årets Tunnbrödsinspiratör


Tunnbrödsakademin delar varje höst ut utmärkelsen Årets Tunnbrödsinspiratör till en  eller flera personer som gjort inspirerande insatser för att öka kunskapen om och njutningen av tunnbröd. Utmärkelsen delades första gången ut 2017.


Mottagare av Årets Tunnbrödsinspiratör

2019: Anna-Lena Levander Nordgren & Suss Svensson, Husum

2018: Mari Partapuoli, Lycksele

2017: Ann-Marie Nilsson, Vemhån


2019


Årets Tunnbrödsinspiratörer 2019, Anna-Lena Levander Nordgren (t.v.) och Suss Svensson, i bagarstugan vid Metsä pappersbruk där hittills de lärt 200 elever att baka tunnbröd. Foto: Marcus Bodin


Anna-Lena Levander Nordgren & Suss Svensson, Husum, Ångermanland

2019 utsåg en jury bestående av Tunnbrödsakademins styrelse Årets Tunnbrödsinspiratör. Juryn korade vinnaren efter att ha bedömt fyra nominerade kandidatgärningar.

Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson arbetar på Husumskolan i Ångermanland. Anna-Lena är lågstadielärare och Suss är fritidspedagog för klasserna F-3. Både i september 2018 och 2019 har Anna-Lena och Suss genomfört en bakdag då alla lågstadieelever har fått baka tunnbröd i en bagarstuga med vedeldad ugn nära Husumskolan. Cirka 100 elever per år har fått baka, äta och ta hem tunnbröd. Dessutom har sexårseleverna fått besöka bagarstugan under bakningen och fått smaka det färska brödet. I projektet har också en handfull äldre personer med bagarerfarenhet hjälpt till i bagarstugan med att lära ut kavling och gräddning.


Tunnbrödsakademins motivering:

”Anna-Lena Levander Nordgren och Suss Svensson har på ett kunnigt och inspirerande sätt lärt tvåhundra barn på Husumskolans lågstadium att baka tunnbröd på traditionellt sätt. De har även involverat äldre med bakerfarenhet och därmed möjliggjort kunskapsöverföring mellan tre generationer. Glädje och nyfikenhet har präglat stämningen i bagarstugan när stolta småbagare kavlat, gräddat och avnjutit sitt nybakade tunnbröd. Anna-Lenas och Suss engagemang borgar för att det kommer finnas skickliga tunnbrödsbagare även i framtiden. Tunnbrödsfamiljen växer genom barnen!”Rasmus Sjöström viftar med sopborsten medan Adrian Aller balanserar bakkufjalen i bagarstugan när lågstadieeleverna i Husumskolan bakar tunnbröd. Foto: Suss Svensson.2018


Mari Partapuoli, Årets Tunnbrödsinspiratör 2018. Foto: Iréne Gustafson.


Mari Partapuoli, Lycksele, Västerbotten

Mari Partapuoli utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör i och med att hon vann Tunnbrödsakademins tävling Bästa tunnbrödsmackan för ryggsäcken i september 2018.

En jury provsmakade finalfältets fem läckra tunnbrödsrullar inför publik under Umeå Smakfestival och gjorde sin bedömning utifrån kriterierna att mackorna skulle vara lätta att göra, mättande och goda – samt passa utmärkt för att avnjuta på en utflykt i naturen. Finalmackornas recept var inskickade av tunnbrödsälskare i Visby, Lycksele, Umeå, Järfälla och Dvärsätt i Jämtland.

Juryn bestod av Tunnbrödsakademins Anki Berg, bagaren Nisse Olofsson, konditorn Jessica Sandberg, Tunnbrödsakademins Jesper Långström och friluftsprofilen Jenny Ferry. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.


Mari Partapuolis tunnbrödsrulle med rökt fjällsik och kokt utsågs till segrare med motiveringen:

”En smakexplosion i norrländsk anda med toner av jord och hav. Gör utflykten till en mättande njutning!”. Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado. Foto: Johan Gunséus.


Tunnbrödsrulle med rökt sik, potatis och avokado

4 portioner


Ingredienser

4 msk creme fraiche

2 st små avokado

4-6 tsk pressad citronsaft
4 mjuka tunnbröd, helst med brödkryddor

Smör

4 st kokta, kalla potatisar, tunt skivade 

1 rökt fjällsik i mindre bitar


Gör så här

Blanda creme fraiche med mosad avokado och citronsaft.

Bred smör på brödet, lägg på potatisskivorna, röran och fiskbitarna. 

Rulla ihop och servera!

Dela receptet med någon2017


Anne-Marie Nilsson, Vemhån, Härjedalen

Mari Partapuoli utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör i och med att hon vann Tunnbrödsakademins tävling Bästa tunnbrödsmackan för ryggsäcken i september 2018.

Anne-Marie Nilsson utsågs till Årets Tunnbrödsinspiratör när hon vann tävlingen Bästa glöggtilltugget gjort på tunnbröd som Tunnbrödsakademin arrangerade inför julen 2017. I en final med fem tävlingsbidrag utsågs Ann-Maries ”Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter” till vinnare av en jury bestående av Västerbottens landshövding Magdalena Andersson, kocken Per Söderberg, Mia Karlsson-Jonsson från Rex Bar & kök samt Peter Vegh, kock och vinkonsult. Tävlingsledare var Ella Nilsson, Tunnbrödsakademin.

Anne-Marie Nilsson, Årets Tunnbrödsinspiratör 2017.


Juryns motivering:

”Ett nytänk med medelhavstouch, ett tilltugg som är enkelt att tillaga och förbereda och som behåller sin fräschör hela mingelkvällen.”Vinnarbidraget från Årets Tunnbrödsinspiratör 2017, Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter. Foto: Johan Gunséus.


Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter


Ingredienser

Gratinerade tunnbrödssticks med pistagenötter
2 rektangulära mjuka tunnbröd
2 msk olivolja
2 dl riven ost (Västerbottens- eller gruyere)
1 dl finhackade pistagenötter


Gör så här

Pensla brödet på båda sidorna med olivolja.
Sporra, klipp eller skär brödet i munsbitar och placera bitarna intill varandra på ett bakplåtspapper.
Strö över osten och sist pistagenötterna.
 
Grädda i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
 
Sära på bitarna direkt.
 
Avnjut till varm glögg!

Dela receptet med någon