Tunnbröd och grillning

Inför Tunnbrödets dag 2020 presenterade kocken Erik Wennberg i Tunnbrödsakademins direktsändning på FaceBook fyra recept på hur man kan servera läckra rätter med tunnbröd till en grillbuffé. Då gräddades tunnbrödet på stålhäll över glöden, men recepten nedan kan naturligtvis beredas med det favorittunnbröd man har tillhands.

Grilla och njut!


Image

Mjukt tunnbröd med grillad flankstek och rostad majskräm

Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.

4 portioner


Ingredienser

4 st mjuka tunnbröd
500 – 600 g flankstek
Flingsalt
Svartpeppar

Tigersåsglaze
1/2 dl tigersås
1/2 dl honung
1 msk sesamfrön

Grönsaker
Salladslök – skuren i tunna skivor
Rädisa – hyvlad/skuren i tunna skivor
Koriander – plockade blad
Romansallad – skuren i strimlor

Rostad majscreme
1 burk majs (350 gram)
2 vitlöksklyftor
Rapsolja
1 – 2 msk crème fraîche


Gör så här

Majscrème
Sätt ugnen på 200 grader.
Öppna burken med majs och låt rinna av.
Skala och grovhacka vitlöken.
Häll upp majsen på en långpanna och blanda med vitlöken och någon matsked rapsolja.
Rosta majsblandningen i ugnen tills majsen fått fin färg men inte bränns, cirka 15 minuter.
Tag ut majsen ur ugnen. Kör majsblandningen i en mixer till önskad konsistens, späd gärna med lite crème fraîche på slutet för en slätare crème.

Tigersåsglaze
Blanda alla ingredienser i en skål som du kan ha med dig till grillen.

Flankstek
Låt flanksteken ligga framme ca en timme innan du ska grilla den. Putsa bort ev hinnor på köttet och gnid in flingsalt och svartpeppar.

Förbered grillen med glödande kol på halva ytan.

Grilla flanksteken ovanför glöden till fin färg på båda sidor, ca 4 minuter. Pensla köttet med glazen och flytta köttet till halvan utan kol för indirekt grillning. Lägg på lock och låt flanksteken komma upp till 55 – 58 graders innertemperatur. Låt sedan köttet vila 10 minuter.

Skiva köttet mot muskelfibrerna och salta gärna köttet en gång till när det är skivat.

Bred ut majscrème på tunnbröden, toppa sedan med salladslök, rädisa, koriander, sallad och kött.

Vik ihop tunnbrödet och njut.



Image

Mjukt tunnbröd med grillad röding och kokt potatis

Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.

4 portioner


Ingredienser

4 st mjuka tunnbröd
2 st hela rödingar eller 4 st filéer (Alt 500 g lax)
12 st små färskpotatisar – kokta
En bunt gräslök
Pepparrot
2 dl smetana
50 g smör
Salt
Vitpeppar


Gör så här

Tänd grillen med kol på ena halvan av ytan.

Koka potatisarna i saltat vatten, gärna med dill och någon skiva citron. Filéa rödingarna om du köpt hela fiskar. Salta och peppra filéerna.

Skär gräslöken fint och lägg i en skål till servering.

Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta härligt nötigt, passa så det inte bränns. Häll upp i en djuptallrik och låt svalna något.

Grilla rödingen med skinnsidan nedåt ovan glöden tills skinnet börjar släppa lite. Flytta sedan rödingen till halvan utan glöd för indirekt grillning. Lägg på lock på grillen och låt rödingen grilla cirka 5 minuter. 

Drag skinnet av rödingen efter att du grillat den färdigt.

Stryk ut ett tunt lager smetana på tunnbrödet. Skiva och lägg på den skivade potatisen, röding, gräslök, riven pepparrot och avsluta med att ringla över brynt smör.

Vik ihop tunnbrödet och njut.


Image

Grillat mjukt tunnbröd med aubergine och mozzarella

Använd helst en grill med lock för indirekt grillning.

4 portioner


Ingredienser

4 st mjuka tunnbröd
100 g bra mozzarella – gärna lokalproducerad
2 st auberginer
1 st vitlöksklyfta- finhackad
2 msk olivolja
1 msk crème fraîche
1 liten påse bladspenat
Några kvistar timjan/citrontimjan
Salt
Svartpeppar


Gör så här

Tänd grillen med kol på ena halvan av ytan.

Dela auberginerna på längden och pensla snittytorna med olivolja och lägg sedan snittytorna nedåt ovanför glöden tills de fått fin grillyta.

Vänd auberginerna och flytta dem till sidan utan glöd och grilla indirekt under lock tills de är mjuka och fått fin färg, cirka 30 minuter.

Gröp ur köttet ur auberginerna och stek i torr stekpanna på medelvärme tills den mesta vätskan kokat bort. Blanda ner vitlök, repade blad från timjan, crème fraîche och en matsked olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Stryk ut aubergineröran på ett tunnbröd, toppa med skivad mozzarella och spenat och avsluta med ett bröd ovanpå. Ställ kallt tills det är dags att grilla.

Grilla de auberginefyllda tunnbröden på båda sidor tills de fått fin färg. Skär upp i tårtbitar och servera dina hungriga gäster.


Image

Hårt tunnbröd med grillad morot och brynt smör

4 portioner


Ingredienser

4 – 6 st morötter
2 msk olivolja
Några kvistar timjan
1 st citron – zest
50 g smör
50 g mandelspån
Rökt paprikapulver
Chilipulver
Salt
Svartpeppar


Gör så här

Tänd grillen.

Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta härligt nötigt, passa så det inte bränns. Häll upp i en djuptallrik och låt svalna helt i kylen.

Borsta morötterna rena och koka sedan i lättsaltat vatten 3 – 4 minuter. Kyl morötterna i iskallt vatten och torka sedan torra.

Blanda morötterna med olivolja, krydda lätt med salt och svartpeppar.

Grilla morötterna över glöden runt om tills de får fin färg.

Skiva morötterna i ca 5 mm skivor.

Bred brynt smör på tunnbrödet och lägg på den skivade moroten och pudra över rökt paprika och chili. Toppa morötterna med mandel, timjan och citronzest. Smaklig måltid!


Dela receptet med någon