Banner Tunnbrödets dag 9 maj 2020

Fira Tunnbrödets dag!


Den andra lördagen i maj är det Tunnbrödets dag. Denna högtidsdag som har blivit en årlig tradition är instiftad av Tunnbrödsakademin och firades för första gången 2017. Tunnbrödets dag är ett tillfälle för alla tunnbrödsvänner att njuta av tunnbröd tillsammans.

OBS: Coronaviruset och Tunnbrödets dag 2020

På grund av Coronaviruset uppmanar Tunnbrödsakademin alla arrangörer av Tunnbrödets dag-firanden att anpassa eventen till de aktuella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för att minimera risken för smittspridning. Lokala förhållanden, tex där utomhusevent är genomförbara, kan möjliggöra publika firanden, men varje arrangör måste göra sina avvägningar.

Där inga publika firanden finns eller kan genomföras finns ändå en tröst:
Att fira genom att äta tunnbröd på Tunnbrödets dag kan man alltid göra!

Och det går att sprida lite firarglädje ändå. För om du tar en bild på hur du avnjuter tunnbröd på Tunnbrödets dag den 9 maj kan du sprida den i sociala medier med hashtags som #tunnbrödetsdag, #tunnbröd och #tunnbrödsakademin. Då kan tunnbrödsälskare över hela landet dela upplevelsen och själva bli inspirerade. Det skulle vara jätteroligt om vi kunde fylla Cybersverige med bilder på tunnbrödsnjutning den 9 maj!

Till nästa år får vi komma tillbaka med dubbel kraft. Då, 2021, ser vi fram emot en Tunnbrödets dag där tunnbrödet uppmärksammas runt om i landet på en mängd platser samtidigt.

ALLMÄNT OM TUNNBRÖDETS DAG
Sverige har en högst levande tunnbrödskultur med många spännande, regionala och lokala uttryck – och när det gäller firande är förstås alla sätt rätt. Det här manifesteras vanligtvis på Tunnbrödets dag då tunnbrödet uppmärksammas runt om i landet på många platser samtidigt. Bagarstugor håller öppet och erfarna bagerskor och bagare lär upp nyfikna nybörjare. Kaféer och hembygdsföreningar serverar delikata tunnbrödsmackor till besökare som kan köpa med sig tunnbröd och mackor hem. Bagerier och butiker har särskilda erbjudanden och lanserar spännande nya tunnbrödsvarianter. Föredrag hålls om tunnbrödets historia och regiontypiska tunnbrödsvarianter. Det här hoppas vi åter få uppleva 2021.

Äta tunnbröd

Baka, smaka, fira!