Bild på tunnbröd

Blodbröd/Palttunnbröd

Blodbröd, eller Palttunnbröd som det ofta kallas, är ett tunnbröd som innehåller blod. Det är en norrländsk, traditionell brödtyp med anor långt tillbaka i tiden då man använde allt som gården gav. Det klassiska sättet att äta brödet är lätt kokat i vatten, serverat med vitsås och stekt fläsk men äts idag även som smörgås. Det ska inte förväxlas med de lite tjockare paltbrödskakorna som förekommer i Mellansverige, även om de också innehåller blod.


Halvtjockkakun

Mjukt tunnbröd med sirap och fett i degen. Liknande bröd går under namn som bohuskaka eller hönökaka.


Korntunnbröd

Ett hårt och mycket tunt tunnbröd som naggas med en stålnagg för att få de karaktäristiska små porerna. Anses mycket svårbakat och av somliga som det ”ursprungliga tunnbrödet”.


Mjukkaka

Kan vara ett helt mjukt bröd som går att göra tunnbrödrulle på, eller i andra regioner påminna om hällakaka eller halvtjockkakun.


Fenka

Ett hårt och lite tjockare tunnbröd som används i maträtten med samma namn. Brödet bryts i mindre bitar och får koka i
buljong tills det mjuknar. Från norra Västerbotten.


Hällakaka

Bakas ibland av samma deg som tunnbröd men med tillsats av fil, sirap och fett. Den hembakta varianten är ofta tunnare än hällakakor som idag finns i handeln.


Klådda

Små, halvsega kakor med sirap och fett. Från Norrbotten.


Potatisbröd

Tunnbröd med potatis i, bakas i hela landet, i Dalarna under benämningen tuttul.


Ghakkú

Ett traditionellt samiskt bröd som är segt och tjockt. Bakades för att kunna ha med i packningen vid renflytt och på fisketurer på fjället. Från fjälltrakterna i Norr- och Västerbotten.


Kakun

Ett hårt och tjockt tunnbröd.


Ljusugnsbröd

Benämningen på ett hårt tunnbröd som är ljust i färgen och med små upphöjda bubblor. Brödet lär ha fått sitt namn för att man eldade så hårt i ugnen att sotet brändes bort och den ljusa stenen kom fram.


Tunnbröd

Samlingsnamn för en rad olika brödtyper, men i norra Västerbotten benämningen på ett ojäst korntunnbröd.


Tuttul

Mjuk kaka med potatis i degen. Från Siljansbygden i Dalarna.